عوارض خروج از کشور 1403 + نحوه پرداخت
پرداخت عوارض خروج از کشور، یکی از اقداماتی است که تقریباً پیش از هر سفر خارجی باید انجام بدهید. عوارض خروج از ایران که پیشتر به آن مالیات خروج از کشور نیز گفته میشد، هزینهای است که همه مسافرانی که قصد خرید تور اروپا و هر تور خارجی دیگری را دارند، باید آن را پرداخت کنند. فراموش نکنید که این عوارض تنها به سفرهای هوایی اختصاص ندارد و برای سفرهای زمینی و دریایی نیز باید پرداخت شود.
تا چند سال پیش، این هزینه به حساب شهرداری واریز میشد؛ اما از سال ۹۸ به بعد، مبلغ عوارض مستقیماً به حساب دولت واریز میشود. بخشی از این مبلغ در اختیار سازمان گردشگری قرار میگیرد و بخش دیگری نیز برای بازسازی و محرومیتزدایی از روستاهای مرزی استفاده میشود.
نکته دیگری که باید به خاطر داشته باشید این است که نرخ تعیینشده برای عوارض، سالانه تغییر میکند و از این رو باید از نرخ بهروز و آخرین قوانین مربوط به آن مطلع باشید.
عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳ چقدر است؟
عوارض خروج از کشور در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ با افزایش سی درصدی روبرو بوده است. ضمن اینکه در تعیین میزان مبلغی که باید برای عوارض پرداخت کنید، عواملی مانند تعداد دفعات خروج از کشور، نوع سفر (سفرهای کاری، زیارتی و سیاحتی) و نوع مرزی که از طریق آن از کشور خارج میشوید (زمینی، هوایی و دریایی) دخالت دارد. در ادامه، هزینه عوارض خروج از ایران به تفکیک گروههای مختلف مسافران شرح داده میشود.
عوارض خروج از کشور برای افراد عادی
عوارض خروج از کشور برای مسافران عادی از هر سه مرز هوایی، دریایی و زمینی در سفر اول، ۵۲۰ هزار تومان، در سفر دوم ۷۸۰ هزار تومان و در سفر سوم و بیشتر ۱.۰۴۰.۰۰۰ تومان (یک میلیون و چهل هزار تومان) تعیین شده است.
عوارض خروج از کشور برای زائران حج تمتع و عمره
مسافرانی که به قصد به جا آوردن مناسک حج تمتع یا حج عمره به عربستان سعودی سفر میکنند، در هربار خروج از مرزهای هوایی، دریایی و زمینی باید مبلغ ۱۷۲ هزار تومان را پرداخت کنند.
عوارض خروج از کشور برای زائران عتبات و عالیات
مسافرانی که برای زیارت عتبات عالیات به کشور عراق سفر میکنند، در هربار خروج از مرز زمینی یا دریایی، مبلغ ۱۵ هزار تومان و در هربار خروج از مرز هوایی، مبلغ ۴۵ هزار تومان را پرداخت میکنند. این گروه از مسافران با افزایش دفعات سفر، با افزایش هزینه عوارض روبرو نخواهند شد.
عوارض خروج از کشور برای دانشجویان
دانشجویان ایرانی که در خارج از کشور تحصیل میکنند، از پرداخت عوارض معاف هستند. دانشجویان داخل کشور مانند سایر مسافران باید اقدام به پرداخت عوارض کنند.
عوارض خروج از کشور برای ایرانیان مقیم خارج
ایرانیانی که در کشورهای دیگر اقامت دارند، به شرط دارا بودن ویزای کار، از پرداخت عوارض معاف هستند.
عوارض خروج از کشور برای مرزنشینان
افرادی که در روستاها و شهرهای مرزی سکونت دارند و دارای کارت مرزنشینی هستند، از تخفیف برای پرداخت عوارض خروج از ایران برخوردار میشوند. مرزنشینان برای خروج از کشور از مرز هوایی باید مبلغ ۷۵ هزار تومان در سفر اول، ۶۰۰ هزار تومان در سفر دوم و ۸۰۰ هزار تومان در سفر سوم به بعد پرداخت نمایند. در سفر از مرزهای زمینی و دریایی، این مبلغ برای سفر اول، دوم و سوم به بعد، به ترتیب ۲۵ هزار تومان، ۶۰۰ هزار تومان و ۸۰۰ هزار تومان تعیین شده است.
تفاوت هزینه عوارض خروج از کشور برای اولین بار با دفعات بعد
همانطور که براساس هزینههایی که پیشتر ذکر کردیم متوجه شدید، هزینه عوارض خروج از ایران، بسته به تعداد دفعات خروج از مرز افزایش مییابد. در سفر دوم نسبت به سفر اول، ۵۰ درصد افزایش و در سفر سوم به بعد، ۱۰۰ درصد افزایش اتفاق میافتد.
چه کسانی از پرداخت عوارض خروج از کشور معاف هستند؟
برخی از افراد معاف از پرداخت عوارض خروج از کشور عبارتند از:
- دانشجویانی که در خارج از کشور مشغول به تحصیل هستند (در صورت وجود فاصله بیش از ۳ ماه بین رفت و آمد به کشور). البته توجه داشته باشید که این افراد باید از طریق سفارت ایران در کشور محل اقامتشان، درخواست معافیت از پرداخت عوارض بدهند تا مهر معافیت در گذرنامه آنها ثبت شود.
- خدمه و کادر پرواز و کشتیهای مسافربری یا تجاری.
- ایرانیان مقیم خارج از کشور با داشتن ویزای کاری از وزارت کار کشور محل اقامت.
- جانبازان جنگ تحمیلی و بیمارانی که به قصد درمان از کشور خارج میشوند (همراه بیمار نیز میتواند از تخفیف ۴۰ تا ۶۰ درصدی برخوردار شود).
- افرادی که دارای گذرنامه خدمت یا گذرنامه سیاسی هستند.
- افرادی که برای زیارت اربعین عازم کشور عراق هستند.